Tudomány

Egy féreg lenne az emberiség közös őse?

Kutatók szerint az emberi faj eredetét egy 505 millió évvel ezelőtt élt, néhány centiméteres, lapos, halszerű féregig lehet visszavezetni.

Szűk egy hónappal ezelőtt írtunk egy 760 millió éves többsejtűről, amely a tudósok szerint valószínűleg minden állat közös őse lehet, most pedig ugrunk 250 millió évet és bemutatjuk az emberiség (és feltehetően a gerincesek) egyik közös ősatyját, egy Pikaia gracilens névre hallgató, halszerű férget.


Teljesen új értelmet nyer, ha valakit féregnek neveznek.
(Forrás: Royal Ontario Museum/J.B.Caron)

A nagyjából hüvelykujjnyi hosszúságú állat nem túl látványos, fején két csápot viselt, az elmúlt néhány évtizedben pedig folyamatosan viták tárgyát képezte. A rendelkezésre álló legújabb technológiák nyertek ki a fosszíliákból olyan bizonyítékokat, melyek perdöntőnek tűnnek.

Jean-Bernard Caron, a Királyi Ontariói Múzeum gerinctelen paleontológiáért felelős kurátora a Vancouver Sunnak beszélt az új módszerekről és az általuk elért, áttörést jelentő eredményekről. “Immáron láthatóvá vált a notochord és az idegköteg. Ez eddig egyáltalán nem volt nyilvánvaló, ezek az új technikák kellettek ehhez.

Magyarul a Pikaia gracilens a csontos gerinc előzményével rendelkezett, de a vizsgálatok során véredényeket és érrendszert is találtak, amivel nemcsak az emberiség, hanem minden más gerinces családfájára is felkerült.

A mostani eredmények azért számítanak igen jelentősnek, mert bár az apró állatot már bő száz éve, 1911-ben felfedezték, egészen a 70-es évekig a földigiliszta távoli őseként könyvelték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik