Tudomány

Már a méhen belül tanuljuk az ízeket

Felismerik az újszülöttek azokat az aromákat, amelyeket magzati korukban még az anyai táplálék közvetítésével fedeztek fel a méhen belül.

Az eredmény azt sugallja, hogy az anyai étrend hatással lehet arra, ahogyan a születendő gyerek érzékelése fejlődik, a mama már a születés előtt befolyásolhatja a baba ízlését.

Az ízlelés tudományával foglalkozó európai központ dijoni munkatársai 24 babát és anyát teszteltek – a mamák fele ánizsos ízesítésű süteményt evett tíz napon át a szülés várható időpontja előtt. Valamennyi újszülöttel pár órával világra jövetelüket követően, majd négynapos korukban újra ánizsos illatot szagoltattak. Úgy tűnt, hogy azok, akik már a méhen belül találkozhattak az aromával, felismerték azt, sőt látszólag tetszett is nekik.

Mint Benoist Schaal kutatásvezető az Amerikai Tudományfejlesztési Társaság (AAAS) vancouveri éves találkozóján elmondta, az ánizs aromája még az anyaméhen belül, a magzatvízben kerülhetett a magzatok orrába. A magzatvízben lévő vegyületek alakíthatják a magzat orrában lévő érzékelőket, és beépíthetik a baba fejlődésben lévő agyába az illatemléket.

Schaal kiemelte, hogy az ételek ízét alapvetően az illatuk alapján kedveljük vagy sem, az illatok közvetlenül befolyásolják, hogy milyennek érezzük az étel ízét. A kutató azt javasolja, hogy bátorítsák az állapotos és a szoptató anyákat, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget egyenek, mert az aromák kellemes emléke arra késztetheti később gyerekeiket, hogy kedveljék ezeket – az egészséges ételekhez társuló – ízeket.

A magzati tanulás azonban nem korlátozódik az aromákra:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik