Tudomány

A magzatok “értik” édesanyjuk érzéseit

A méhlepényen át a magzat az édesanyja mentális állapotáról is kap kémiai jelzéseket.

Fotó: National Institute of Health

Már évek óta tudják, hogy nem mindegy milyen az édesanyák életmódja babavárás közben. A dohányzás, alkoholfogyasztás, sőt a fogyókúrázás egyérteműen romboló hatású, és befolyásolja a magzat születés utáni egészségét.

Az Irvine-California Egyetemen kutatók most az anyukák pszichés állapotát tekintették vizsgálat tárgyának, hogy mennyiben hat a fejlődő magzatra.

Tanulmányukban olyan várandósokat vizsgáltak, akik szülés előtti, illetve szülés utáni depresszióban szenvedtek. Majd ellenőrizték a már megszületett csecsemőket, hogyan fejlődnek tovább.

Azt az érdekes eredményt kapták, hogy számít az, ha az anya “depressziósan” készül a szülésre, de ha a szülés után gyógyul meg – vagy ha valaki egészségesen készül a szülésre, de depresszióssá válik utána -, akkor a csecsemők lassabban fejlődnek, mintha az anya állapota a szülés után semmit sem változott volna.

Az eredmény cinikus értelmezése alapján hagyni kellene a klinikai gyakorlatban, hogy egy depressziós anya ne épüljön fel betegségéből a gyermek világra hozatalával. Hiszen a fenti érv szerint a gyereknek így a legjobb. Ugyanakkor az ésszerűség azt kívánja, hogy az édesanyák szülés előtti depresszióját kezeljék, és már a várandósság ideje alatt egészségesek legyenek.

A probléma csak az, hogy sokszor a terhességi depressziót ritkán ismerik fel az érintettek, az állandó lehangoltságot a hormonális változásoknak tulajdonítják.

A depressziós állapot kémiai anyagok útján hat a magzatra az anyaméhben. “Az élethez szükséges felkészülést az anya által küldött üzenetek biztosítják.” – állítja a kutatásban részt vett Curt A. Sandman pszichológus.

Az anya depressziója a magzatnál később neurológiai problémákhoz vezethet – átalakítja az agyi struktúrát -, és előfordulhat, hogy pszichés zavarokat okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik