Tudomány

Képernyőről mászhat belénk a tudás

24.hu
24.hu

2011. 12. 12. 08:10

Nemsokára elfelejthetjük a hagyományos és fáradságos tanulási módszereket: a jövőben elég lesz csak hosszú ideig bámulnunk egy monitort.

Korábban a témában:

A Bostoni Egyetemen és Kiotobóban a Computational Neuroscience Laboratoriesban a közelmúltban bebizonyították fMRI, a funkcionális mágneses rezonanciafelvételek dekódolásával – visszafordításával –, hogy a látókéreg manipulálásával célzottan az agyi aktivitási minták változására lehet rábírni agyunkat.

Ez azt jelenti, hogy elég egyetlen képernyőt néznünk hosszú ideig, hogy olyan agyi mintázatot produkáljon az agyunk, mintha valamit megerőltetően tanulna.

A kutatók szerint az újszerű tanulási megközelítés elegendő ahhoz, hogy a folyamatos tanulást igénylő feladatok javuljanak a vizuális ingerek hatására, abban az esetben is, ha a vizsgálati alany egyáltalán nem volt azzal tisztában, mit is tanult.

A tudósok szerint ez a hatás megegyezik a hipnózisban folytatott tanítás hatásaival, de az új módszer semmiképpen sem egyenlő a hipnózissal.

Kezdetben főleg rehabilitáció, memóriajavítás céljára szeretnék alkalmazni. Az így manipulált páciensek felgyógyulhatnak egy betegségből, új nyelveket sajátíthatnának el, vagy megtanulhatnának autót vezetni. A kutatók nagy reménnyel tekintenek a vizuális ingerek általi tanulásra, de már most tartanak etikátlan felhasználásától.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.