Tudomány

Agyműködést mértek magzatoknál

Egy osztrák kutatócsoportnak első ízben sikerült kimutatnia ideghálózatok kommunikációját magzatok agyában.

Eddig nem volt tisztázott, hogy már a magzati agyban hogyan működnek együtt az agyterületek. A bécsi orvosi egyetem kutatói most funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal – fMRI – találták meg a választ.

Minden ember agyában, kortól függetlenül állandóan működnek úgynevezett nyugalmi állapotú hálózatok – resting state network -, munka és alvás közben egyaránt, sőt, mesterséges altatásban is – magyarázta a kutatás vezetője, Veronika Schöpf a Der Standard című osztrák lap szerint.

Gyakorlatilag ezek “autópályák” a különböző agyterületek között, amelyeken az idegsejtek gyorsan közlekednek.

Ezek a hálózatok az életkor szerint jellemzően változnak, mint ahogy a neurodegeneratív betegségek esetén is, mint amilyen a Parkinson- agy az Alzheimer-kór. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy ilyen hálózatok léteznek-e már születés előtt is.

A kutatás során tizenhat, 20 és 36 hetes kor közötti magzatot vizsgáltak fMRI-vel. A kutatóknak első ízben sikerült bizonyítaniuk, hogy ezek a hálózatok már méhen belül kialakulnak, és funkcionális képalkotással kimutatni és ábrázolni is tudták őket.

A sikerhez nagymértékben hozzájárult, hogy a bécsi orvosi egyetem Prenatális MRI Központja világelső a magzati képalkotás terén.

A jövőben az új ismeret hozzájárulhat ahhoz, hogy az agy fejlődésében már idejekorán észlelni lehessen az esetleges kóros elváltozásokat. Így például a látás vagy a mozgás funkcionális zavarait már az anyaméhben is fel lehetne ismerni.

Ajánlott videó