Tudomány

Félig sikerült az idei első űrséta

A két orosz űrhajós egyik feladatát maradéktalanul elvégezte, a másikra viszont már nem maradt idő.

Anton Skaplerov és Oleg Kononyenko miután kilépett a világűrbe, leszerelte a Pirsz (vagyis Móló) kikötőmodul teherrakodó robotkarját, és a Poiszk (vagyis Kutatás) laboratóriummodulhoz illesztette. Erre azért volt szükség, mert a Pirsz küldetése hamarosan lejár, leválasztják az űrállomásról és elégetik a Föld légkörében. A 2001 óta szolgálatban álló Pirsz helyére egy új dokkolómodult küldenek a Föld körül általában 350 kilométeres magasságban keringő űrállomásra.

A két orosz űrhajós ezt követően anyagmintákat gyűjtött, amelyek vizsgálata alapján a szakértők megállapíthatják, hogy a kozmikus tér milyen hatással van az űrállomás burkára.

A másik fő feladatukat az “űrszerelők” már nem tudták elvégezni, mert kifutottak az időből – az űrsétára hat órát szántak. Ez olyan panelek felszerelése lett volna, amelyek megvédik az űrállomást a becsapódó meteoritoktól és űrhulladéktól.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg öt asztronauta tartózkodik: Skaplerovon és Kononyenkón kívül még egy orosz, Anatolij Ivanyisin, továbbá két amerikai, Daniel Burbank és Donald Pettit és a holland Andre Kuipers.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik