Tudomány

A szemetet kerülgeti a Nemzetközi Űrállomás

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 01. 13. 09:18

A jelenlegi pályamódosításra azért van szükség, mert az ISS épségét egy amerikai távközlési műhold roncsai veszélyeztetik.

Korábban a témában:

A tíz centiméter átmérőjű űrszemét kikerülése érdekében az ISS-t magasabb pályára állítják. A manővert az orosz Zvezda (Csillag) modul hajtóműveivel hajtják végre péntek délután, közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor.

A jövő héten újabb pályakorrekciót kell végrehajtani, mert a hónap végén az ISS-hez érkezik a Progressz teherűrhajó, és meg kell teremteni a megfelelő kapcsolódási feltételeket.

Eddig 13 alkalommal kellett módosítani az ISS pályáját űrszemét veszélye miatt – legutóbb tavaly szeptemberben.

2011 júniusában átmenetileg el kellett hagyni az űrbázist. Az ott dolgozó űrhajósok az ISS-hez korábban csatlakozó két visszatérési egységben leltek menedékre, miközben az űrszemét nagyjából 250 méterre száguldott el a 110 méter széles űrállomástól. Akkor túl későn sikerült azonosítani a közeledő űrszemetet ahhoz, hogy módosítani lehessen az űrállomás pályáját, emiatt utasították a legénységet, hogy hagyja el az űrbázist, és foglaljon helyet a két Szojuz-kapszulában. Így vész esetén leválhattak volna az ISS-ről, és visszatérhettek volna a Földre.

Rengeteg törmelék kering az űrben, egyebek között elégett rakétafokozatok megmaradt darabjai vagy kiöregedett műholdak. Az ISS mindig kitér ezek elől, de a néhány centiméteres űrszemetet nehéz azonosítani.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.