Tudomány

Űrállomás a Hold túloldalán?

A NASA következő 25 évre vonatkozó tervei között szerepel egy újabb űrállomás lehetősége.


(Fotó: NASA)

Sajnos jelenleg a NASA pénzügyi gondokkal küzd, azonban a Space.com értesülései szerint az űrügynökség ennek ellenére egy olyan űrállomás lehetséges értékét vizsgálja, amely a Hold sötét oldalától nem messze jöhetne létre (mind tudományos, mind kereskedelmi értelemben) nemzetközi együttműködésként.

Az új állomást a Föld-Hold viszonylatában a kettessel jelölt Lagrange-pontban helyeznék el. A matematikus Joseph Louise Lagrange nevét viselő pontok különlegessége, hogy ezekben a vizsgált égitestek gravitációs mezői kioltják egymást, vagyis a három égitest (esetünkben a Föld, a Hold és a tervezett állomás) egymáshoz képest ugyanabban a helyzetben maradna. Magyarosabban megfogalmazva az űrállomás nem keringene a Hold körül, hanem ott maradna, ahova “tették” – mindig a Hold sötét oldalán.


(Forrás: David A. Kring, LPI-JSC Center for Lunar Science and Exploration)

A NASA szerint egy ilyen állomás számos feladatot teljesíthetne. A többi között segíthetné műholdak és hatalmas űrteleszkópok megépítését, de eddig ismeretlen adatokkal is szolgálhatna nemcsak a Holdról, hanem a Naprendszer egyéb holdjairól és aszteroidáiról is.

Azt pedig már meg sem említjük, hogy a Földtől számítva ez lenne az eddigi legtávolabbi pont, ahol ember járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik