Tudomány

Elveszettnek hitt templom Szudánban

Szenzációnak tekinthető felfedezést tettek cseh régészek szudáni expedíciójuk során.


(Forrás: Prágai Nemzeti Múzeum / Dušan Nováček)

A kutatócsoport újra megtalált egy már korábban ismertté vált, de a térképekről jó néhány emberöltő óta “lekopott” templomot: az egyiptológus Pavel Onderka vezette csapat a mai Van Bon Naga falunál bukkant rá a hatalmas maradványokra. A méretes templomkomplexumot a hajdani utazók – úgy 150 esztendeje – még Typhonium néven emlegettek.

Emellett számos, más leletet is találtak, így például meroéi feliratokat megőrző sztélé-töredékeket, Apedemak oroszlán-istenséget ábrázoló pecsétgyűrűt, miképpen dombordíszített homokkőtömb töredékeket is. Az itt élő ősi népek hittel teli képzeletében az oroszlán, illetve az elefánt jelképezhette a fenséges hatalmat. Ezért van az, hogy a háború és a termékenység isteneként tisztelt Apedemakot a Meroé-kultúra alkotói oroszlánokkal vagy oroszlánfejjel jelenítették meg.

Az ásatás “mellékhatásaként” a Van Bon Nagai lakosokkal jó kapcsolatot alakított ki a csehországi Ostrokovice városka. Cseh szakemberek segítségével 2012 végére vízmű kiépítését tűzték ki célul, mivel errefelé nincs tiszta ivóvíz. A lakosság csupán a Nílus vizét tudja használni.

2012 februárjában cseh szakértők újra Szudánba utaznak. Szeretnék elérni, hogy az UNESCO a területet Világörökségi helyszínné nyilvánítsa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik