Tudomány

Elveszettnek hitt templom Szudánban

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 12. 09:00

Szenzációnak tekinthető felfedezést tettek cseh régészek szudáni expedíciójuk során.

Cseh ásatás Szudánban (ásatás, régészet, )
(Forrás: Prágai Nemzeti Múzeum / Dušan Nováček)

A kutatócsoport újra megtalált egy már korábban ismertté vált, de a térképekről jó néhány emberöltő óta “lekopott” templomot: az egyiptológus Pavel Onderka vezette csapat a mai Van Bon Naga falunál bukkant rá a hatalmas maradványokra. A méretes templomkomplexumot a hajdani utazók – úgy 150 esztendeje – még Typhonium néven emlegettek.

Emellett számos, más leletet is találtak, így például meroéi feliratokat megőrző sztélé-töredékeket, Apedemak oroszlán-istenséget ábrázoló pecsétgyűrűt, miképpen dombordíszített homokkőtömb töredékeket is. Az itt élő ősi népek hittel teli képzeletében az oroszlán, illetve az elefánt jelképezhette a fenséges hatalmat. Ezért van az, hogy a háború és a termékenység isteneként tisztelt Apedemakot a Meroé-kultúra alkotói oroszlánokkal vagy oroszlánfejjel jelenítették meg.

Az ásatás “mellékhatásaként” a Van Bon Nagai lakosokkal jó kapcsolatot alakított ki a csehországi Ostrokovice városka. Cseh szakemberek segítségével 2012 végére vízmű kiépítését tűzték ki célul, mivel errefelé nincs tiszta ivóvíz. A lakosság csupán a Nílus vizét tudja használni.

2012 februárjában cseh szakértők újra Szudánba utaznak. Szeretnék elérni, hogy az UNESCO a területet Világörökségi helyszínné nyilvánítsa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.