Tudomány

Magyar fejlesztésű csodaanyag

Szegedi kutatók fejlesztése az a nanogél, ami vízhatlan, mégis lélegző, baktériumölő és öntisztuló felületet hoz létre.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának alkalmazott és környezeti kémiai tanszéke – az Auro-Science Kft.-vel közösen – nemrégiben a világ élvonalába tartozó gyártási technológiát fejlesztett ki, épp az ilyen, haladó nanotechnológiai termékek előállítására.

Az általuk előállított nanogél szinte bármilyen felületre felvihető, ám különleges tulajdonságai biológiai és kémiai szempontból öntisztulóvá teszik, megakadályozza a víz behatolását, miközben a levegőt átengedi.

A szegedi kutatások fókuszában álló nanocsövek mikroszkopikus szerkezete egy felcsavart szőnyegre emlékeztet, ám a “szőnyeg” vastagsága alig néhány molekulányi. Alapanyaga a titán-dioxid, ami a természetben több ásványban is nagy mennyiségben előfordul.

A titanát nanocsöveket lúgos közegben, hidrotermális úton készítik – tömény lúgos oldatban, magas hőmérsékleten a lúgban jelenlévő nátrium-ionokkal közösen újrakristályosodva titanátkristályokat képeznek. A keletkező titanátkristályok alakja elvileg sokféle lehetne, azonban ha jól állítják be a reakció paramétereit, akkor éppen a titanát nanocső lesz az a kedvezményezett forma, amilyenné az anyag lényegében “magától” alakulni szeretne.

A szegedi kutatócsapat titanátnanocső-alapú anyagcsaládjáról az ng.hu-n tudhatsz meg többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik