Tudomány

Veszélyben Pompeji nagy része

Az ókori Pompeji fennmaradt építményeinek csaknem hetven százalékát fenyegeti omlásveszély.

Pompeji állapotáról az olasz műemlékvédelmi felügyelőség készített kockázati térképet. A most nyilvánosságra hozott, 2010-es állapotot mutató jelentés szerint a Vezúv kitörésekor elpusztult város 31 százaléka számít rizikómentesnek. Ez az arány a kilencvenes években még 14 százalékos volt.

Az olasz sajtónak nyilatkozó Teresa Elena Cinquantaquattro, a pompeji műemlékvédelmi felügyelőség tagja szerint láthatatlan és kiszámíthatatlan jelenségről van szó. Egyetlen repedés is omlásveszélyhez vezethet, miközben olyan épületek is dőltek már össze, melyeket mindenki stabilnak tartott.

Az utóbbi két évben hat épület omlott össze az UNESCO által 1997-ben világörökséggé nyilvánított Pompejiben: az első a sorban 2010 szeptemberében a Gladiátorok háza volt, amely teljesen összedőlt. A csaknem 66 hektáros ásatási terület turisták által látogatott részén a sürgős helyreállításokra idén 1,2 millió eurót szánnak.

A műemlék megőrzésében segít az évente eladott 2,3 millió belépőjegy is. Teresa Elena Cinquantaquattro szerint azonban ez csak csepp a tengerben. “Egy ekkora, kétezer éves város karbantartása végtelen munka.

Elmondása szerint az Európai Uniótól kapott 105 millió euróval 2014-ig újabb naprakész omlástérképet tudnak készíteni, és a pénzből tizenhatra nőtt a Pompejire vigyázó építészek száma, valamint az eddigi egyről tizenháromra emelték az itt dolgozó régészek létszámát is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik