Nagyvilág

Európai segítség Pompeji megmentésére

Az Európai Unió 105 millió euróval járul hozzá a világörökség részét képező Pompeji romjainak megóvásához.

A Nápolyhoz közeli ókori romváros vulkáni hamu alatt megőrzött romjai az utóbbi években jelentős pusztulásnak indultak, és régészek már számos alkalommal felhívták a figyelmet a karbantartás elégtelenségére. A 66 hektáros, egyedülálló régészeti területnek a legapróbb részekig folyamatosan gondozásra van szüksége, amihez eddig hiányzott a pénz.

A Nápolyhoz közeli romvárosban, amelyet turisták milliói keresnek fel évente, már tavaly beomlott néhány épület, köztük a Schola Armaturarum. Ebben a freskókkal díszített épületben készültek fel a gladiátorok a harcra. Legutóbb a múlt héten dőlt össze egy két méter hosszú ókori falszakasz a Nola-kapu közelében, majd a héten Diomédész villájában további két fal is a heves viharok és esőzések áldozata lett.

Johannes Hahn, az Európai Unió regionális politikáért felelős biztosa Rómában kijelentette, hogy az Európai Bizottság megakadályozza a pompeji romok további pusztulását, a testület biztosítja a Nápolyhoz közeli épületegyüttes karbantartásához szükséges összeget. Ehhez nagyjából harmincmilliárd forintnak megfelelő eurót ajánlott fel az EU. A legalább négy éven át tartó helyreállítási munkákat uniós részről folyamatosan ellenőrzik, hogy a pénzt megfelelően költsék el.

Sandro Bondi előző kulturális miniszter idén tavasszal azért mondott le, mivel sok bírálat érte azért, hogy nem tett eleget az olasz régészeti kincsek védelméért. Utódja, Giancarlo Galan hivatalba lépésekor a korábbiaknál több erőfeszítést ígért Pompeji megóvására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik