Tudomány

Átok ül a pompeji rablókon?

Pompejiből nem érdemes régészeti leletet lopni, a rablókat "átok" sújtja, a tolvajok ennek hatására viszik vissza az eltulajdonított kincseket.

Pompeji épületeit a gondozatlanság miatt állandó omlásveszély fenyegeti, ettől függetlenül a várost a mai napig ókori istenei “védik” egy olasz babona szerint, és aki megsérti a műemlékeket, azt átokkal sújtják.

Az egyiptomi piramisokat feltörő sírrablókat kísérő átokhoz hasonló pompeji jelenségről tudósított az Il Mattino. Az újság azt írta, a megfelelő őrszolgálat nélküli régészeti területről profi műkincsrablók és szuvenírrel távozó turisták is azt visznek el magukkal, amit csak akarnak.

Nem érdemes azonban Pompejit kifosztani. Ezt bizonyítja, hogy a helyi műemlékvédelmi hivatalba egymás után érkeznek vissza az eltulajdonított leletek.

“Vegyétek vissza! Nem kell! Átok ül rajta!” – szólnak a visszaszolgáltatott tárgyakhoz mellékelt levelek.

Az Il Mattino úgy értesült, nem egy ilyen eset történt. Tucatszámra adják vissza az ellopott ókori leleteket, még külföldről is visszaküldik őket Pompejibe. A magyarázkodó tolvajok azt állítják, amióta ellopták a pompeji leletet, azóta semmi nem sikerül az életükben, minden rosszra fordult.

Aki ismeri Nápolyt és környékét, tudja, hogy errefele a babona nem számít játéknak. Az Il Mattino cikke talán az olasz kulturális tárca vezetőjének is szól. Az olasz parlament hétfőn szavaz a Sandro Bondi miniszter ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról.

A Bondiba vetett bizalom a november elején Pompejiben összeomlott Gladiátor-ház miatt rendült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik