Tudomány

Mini Pompeji Norvégiában

Norvég régészek újkőkori mini Pompejit tártak föl egy északi-tengeri kemping közelében.

Az eddig ismeretlen 5500 éves, homok borította településre leltek Hamresadenben, Norvégia déli részén. A települést, melyet fallal vettek körül az újkőkorban 80 méterre a Norvég partoktól, egy földnyelven a Topdalselva folyó és az Északi-tenger között.

“Azt vártuk, hogy egy rendes kőkorszaki falut ásunk ki, ehelyett egy páratlan régészeti helyszínt tártunk el.” – nyilatkozta Lars Sundtröm az Oslói Egyetem Kultúrtörténeti Múzeumának vezető régésze.

A településen egy késői neolotikumi iparos, fazekas kultúra tagjai élhettek, melyek i. e. előtt laktak Észak-Közép-Európa tájain.

A helyszínen rengeteg vázára és edényre találtak, melyeket a vándorló telepesek hagyhattak maguk után. Egy hirtelen jött természeti katasztrófa azonban teljesen betemette homokkal kincseiket. A fazekastárgyak így szinte sértetlen állapotban maradtak meg az utókor számára.

A régészek a jövőben egy ötszáz négyzetméteres területen végzik az ásatásokat, hogy részletesebben megismerhessék a lenyűgöző fazekastárgyakat maguk után hagyó rejtélyes újkőkori kultúrát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik