Tudomány

Nem rontja a memóriát az alkalmi droghasználat

A britek szerint egy-két füves cigivel még nincs gond, de a hosszan tartó, komolyabb használat már károsítja a mentális funkciókat.

A tanulmányhoz kilencezer, 50 év körüli felnőtt mentális funkcióit és memóriáját tesztelték. Akik negyvenes éveikben könnyű drogokat, többnyire marihuánát használtak alkalmanként, semmivel nem teljesítettek rosszabbul mint azok, akik soha nem éltek ezekkel a szerekkel.

A vizsgálatba bevont embereket a mostani felmérés előtt, 42 éves korukban kérdezték ki droghasználatukról. A válaszadók 6 százaléka vallotta be, hogy a megelőző évben használt marihuánát, míg negyedük soha nem élt vele. A felmérésben tizenkét kábítószer használatáról érdeklődtek, a marihuánán kívül a listán voltak hallucinogén gombák, az amfetamin, az LSD, a kokain és az ecstasy. Ezekkel kapcsolatban a válaszadók 3-8 százaléka vallotta, hogy életében legalább egyszer kipróbálta.

A kutatás vezetője szerint az eredmények azt sugallják, hogy általánosságban a múltbéli vagy akár jelenlegi illegális droghasználat nem feltétlenül függ össze a korai középkorúak romló kognitív funkcióival.

A megkérdezettek között volt azonban egy olyan alcsoport, akiket életük során már kezeltek drogfüggőséggel, náluk az 50 éves korban elvégzett kognitív tesztek gyengébb eredményt hoztak az átlagosnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik