Tudomány

Marihuánával mentenék meg a lelki betegeket?

Amerikai kutatók patkányoknak marihuánát adva igazolták, ha időben kezelik a traumát átélt embereket, nem biztos, hogy kialakulnak náluk pszichológiai zavarok.

A poszttraumás stressz szindróma – a PTSD – kialakulására akkor lehet számítani, ha egy ember komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át.

Először a háborút megjárt katonáknál diagnosztizálták, de olyan traumák után, mint egy közeli hozzátartozó halála, válás, erőszak szintén megjelenhet.

A betegségben szenvedők állandó szorongástól és indokolatlan félelemérzettől szenvednek, ami hátráltatja őket napi teendőik elvégzésében. Rosszabb esetben a beteg állandóan emlékezik, és újra és újra végigéli életének szörnyű eseményeit, melyek az álmaiba is beköltözhetnek, állandósult alvászavart okozva.

A Neuropsychopharmacology című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői úgy találták, hogy amikor a traumás élményt követően 24 órán belül marihuánával kezelték a patkányokat, akkor sikerült megelőzni náluk a  PTSD – tüneteinek kialakulását.

Irit Akirav kutatásvezető kiemelte, hogy az “időablaknak”, amelyen belül el kell kezdeni a szer adagolását, nagy jelentősége van. A kísérlet első részében extrém nagy stresszhatásnak tették ki az állatokat, amelyek ezt követően az emberi PTSD-hez hasonló tüneteket mutattak.

A következő szakaszban négy csoportba osztották a patkányokat, az első csoportban lévők nem kaptak marihuánát, a második, harmadik és negyedik csoportban lévők viszont kaptak, rendre 2, 24, illetve 48 óra elteltével.

Egy héttel később valamennyi állat viselkedését megvizsgálták a kutatók, és úgy találták, hogy azok a patkányok, amelyek nem kaptak marihuánainjekciót és azok, amelyek 48 órával a stresszhatás után kapták csak meg, egyaránt mutatták a PTSD tüneteit, valamint erős szorongásra utaló tüneteket is.

A második és a harmadik csoportba került patkányoknál eltűntek a PTSD tünetei, noha szorongást náluk is tapasztaltak.

Akirav magyarázata szerint az időben alkalmazott marihuána nem törölte ugyan ki a megélt tapasztalatot, de segített megelőzni a PTSD tüneteinek kifejlődését a patkányoknál. “Azt is megállapítottuk, hogy a kannabinoidok hatását az agy amigdala nevű területén lévő receptorok közvetítették” – tette hozzá a kutató, aki reméli, hogy eredménye humán alkalmazásában is előrébb lépnek a pszichiáterek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik