Tudomány

Veserákot okoznak a vörös húsok?

24.hu
24.hu

2011. 12. 29. 11:03

A nagyon sok vörös húst fogyasztó emberek 19 százalékkal nagyobb gyakorisággal kaptak veserákot, mint akik kevés ilyen húst fogyasztanak.

Korábban a témában:

Az elfogyasztott vörös hús – marha-, sertés- és juhhús –  mennyiségét tekintve a felső ötödbe került emberek körében 19 százalékkal gyakoribb volt a veserák, mint a legalsó ötödben. Összefüggést találtak az elemzésben a grillezett és olajban sült húsokkal megevett kémiai anyagok mennyisége és a veserák között is.

Carrie Daniel kutatásvezető, az amerikai Nemzeti Rákintézet munkatársa hangsúlyozta, hogy megállapításaik újra alátámasztják azokat a rákmegelőzést szolgáló étkezési tanácsokat, melyek a vörös húsokra és a húsok elkészítési módjára vonatkoztak.

A mostani tanulmányban közel 500 ezer, 50 évnél idősebb amerikai egészségét követték nyomon átlagosan kilenc éven át. Ez alatt 1800 embernél diagnosztizáltak veserákot.

Napi átlagban 57-85 gramm vörös húst ettek a vizsgálatban résztvevő férfiak, míg a nők ennél jóval kevesebbet, 28-57 grammot.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.