Tudomány

Védi a szívet a veseterápia

Ha a vesebetegeket a szokásos, heti háromszor végzett hemodialízis helyett hat alkalommal viszik kezelésre, szívük állapota mérhetően javul.

Az amerikai vesegyógyászok új vizsgálatában tíz egyetem 54 művese állomása vett részt. A munka 2006-ban indult és idén márciusban fejezték be. A betegek véletlenszerű besorolásban vagy hagyományos módon, hetenként háromszor kerültek művese kezelésre, vagy a hemodialízis minden héten hatszor történt.

A vese működésének javulása mellett a betegek szívének állapotát is részletesen vizsgálták. A bal kamra tömegének mérésével igyekeztek fölmérni a szív állapotának alakulását, ezen kívül még számos más vizsgálatot is elvégeztek, még a gondolkodási képesség esetleges változását is igyekeztek fölmérni.

A hetenként hatszor végzett hemodialízis jelentősen javította a vérnyomást és a művesekezelés során gyakran gondot okozó vérfoszfát szintet. Nem találtak értékelhető javulást a gondolkodási képességben, a depressziós hajlamban, vagy a vérszegénység kezelésére alkalmazott gyógyszerek használatában..

“Egyértelmű, hogy a gyakrabban végzett művesekezelés, alkalmanként kisebb dózissal, nagyobb heti kezelést eredményezett. Ennek eredményeként a betegek szíve egészségesebb maradt, jobb lett a vérnyomás és jobb lett a betegek közérzete is, mintha hetenként háromszor történt a dialízis” – mondta Griffin P. Rodgers, a vizsgálat vezetője.

ELÉG A HETI HÁROM DIALÍZIS?

A művesekezelésre szoruló betegek hetenként általában három alkalommal kerülnek a művese állomásra, és így állapotuk jól egyensúlyban tartható.

Az Egyesült Államokban egy évtizeddel ezelőtt megvizsgálták, hogy a kezelés mértékének növelésével a betegek állapota jelentősen befolyásolható-e, de a hetenként háromszor történő hemodialízis hatásához képest a hosszabb beavatkozás nem lett lényegesen eredményesebb.

Ha a vese működésének mintegy 90 százaléka már kiesik, vagy veseátültetésre van szükség, vagy művesekezelésre, amíg megfelelő, alkalmas vesét sikerül találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik