Tudomány

Roncsolják a vesét a táplálékkiegészítők

Idült vesebajban szenvedők 10-15 százaléka használ olyan táplálékkiegészítőt, amelyről a gyógyszertan bebizonyította, hogy vesekárosító hatása lehet.

Megfelelő laboratóriumi vizsgálatok egyszerűen és gyorsan tisztázhatják, ha valakinek baj van a veséjével, de amerikai statisztikák azt mutatják, hogy még a súlyos vesekárosodással élők közül is csak minden tizedik tud a betegségéről.

Az Egyesült Államokban becslések szerint 26 millió vesebeteget kezelnek és félmillió közülük művese kezelésre szorul.

Vanessa Gubbs és munkatársai azt vizsgálták, hogy a divatos táplálékkiegészítőket fogyasztók közül hányan vannak, akiknek vesebetegsége van és közülük hányan vélik egészségüket támogatni olyan szerrel, amely legalább egy olyan alkotóelemet tartalmaz, amelynek vesekárosító hatása lehet.

A részletes kérdőívre válaszoló 21 169 amerikai 52,4 százaléka közölte, hogy rendszeresen használ valamilyen táplálékkiegészítőt. A szakemberek kimutatták, hogy az idült vesebajban szenvedők 10-15 százaléka használ olyan táplálékkiegészítőt, amelynek vesekárosító hatása lehet.

A vesekutatók 39 növényi eredetű anyagról igazolták, hogy ronthatják a veseműködést. Egy évtizede Belgiumban fordult elő két eset, ahol súlyos vesemérgező tulajdonságú teakeverék rendszeres fogyasztása következtében veseátültetésre volt szükség. Hasonló szövődmény 2000-ben az Egyesült Királyság területén is bekövetkezett.

Az amerikai tanulmányban a vesebetegségben szenvedők ritkábban használtak olyan táplálékkiegészítőket, amelyek veszélyesek lehettek, mint a vizsgálatban résztvevő többi személy, de figyelembe véve a többi kockázati tényezőt, a helyzet ebben a csoportban sem volt jobb. (A táplélék kiegészítők összetételéről nincs pontos adat.)

“A veseműködésre esetleg veszélyes hatóanyagot is tartalmazó táplálékkiegészítőt vásárolók nem különböznek lényegesen a többiektől, és az idült betegek nincsenek tisztában a veszéllyel. Ami még veszélyesebb: az egészségügyi ellátásban dolgozók sem tudják, hogy betegeik milyen, nem receptköteles szereket szednek, és azok milyen kockázatot jelentenek” – foglalta össze előadását Vanessa Grubbs, aki nemrég igazolta, hogy a gránátalma leve viszont jótékony a vesebetegek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik