Tudomány

Kincset ér a vesebetegeknek a gránátlé

A gyümölcslé jelentősen javítja a művesekezelésre szoruló betegek állapotát.
Kapcsolódó cikkek

Az izraeli Nyugat-Galileai Kórház szakemberei Baty Kristal vezetésével százegy vesebeteget vizsgáltak. Két csoportra osztották őket: az egyikkel félpohárnyit itattak a gránátalma levéből, amikor a világszerte szokásos módon hetenként háromszor eljutottak a művesekezelésre. A másik csoport hasonló színű, de gránátalmát nem tartalmazó folyadékot fogyasztott.

Egy év elteltével megállapították, hogy a gránátalmalé fogyasztása kedvezően befolyásolta a laboratóriumi leleteket, ráadásul ezek a betegek ritkábban szorultak kórházi felvételre, ritkábban kaptak fertőzést, ami az ilyen betegek számára a legnagyobb veszély.

A gránátalmalé magasabb mértékben tartalmaz antioxidáns anyagokat, mint például a vörösbor. Az antioxidánsok a sejteket érő oxidatív stressz ellen lépnek fel azáltal, hogy megelőzik a töltéssel bíró, a sejteket károsító szabadgyökök elszaporodását.

Utóbbiak szabályszerűen “bombázzák” a hemodialízises kezelés alatt álló vesebetegeket, amikor a dialízisgép segítségével vérüket egy mesterséges szűrőrendszeren átáramoltatják, majd visszajuttatják a beteg keringésébe. Ezért többlet-antioxidáns védelme nélkül a vesebetegek rendkívül hajlamosak a gyulladásokra és más betegségekre.

A betegek étrendjének gránátalmalével való kiegészítése lehetővé teszi a káros szabadgyökök rendszeres kisöprését szervezetükből természetes módon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik