Tudomány

Ragyognak, hogy megegyék őket

Bizonyos tengeri baktériumok fényességgel csalogatják maguk köré „gazdaállataikat”.

A legtöbb élőlény szeretné elkerülni, hogy megegyék. A kaméleon ezért változtatja a színét, más állatok szintén álcázó képességeket fejlesztenek ki. Kivéve a tengeri baktériumokat, akiknek épp az a céljuk, hogy gazdatestre leljenek, tehát, hogy lenyeljék őket.

A mélyebb tengerekben a fény az, ami a ragadozókat elsősorban vonzza, így a baktériumok fénykibocsátással érik el, hogy megegyék őket, majd a halak beleiben növekedhessenek és szaporodhassanak.

A fénykibocsátó baktériumokat Photobacterium leiognathinak nevezik, és még csak most sikerült bebizonyítani róluk Margarita Zarubin kutatónak, hogy igenis biolumineszenciával fognak maguknak ragadozó halakat.

Az izraeli kutató ahhoz, hogy belelásson a tengeri kórokozók életébe olyan baktériumokat hozott létre, melyek genetikailag képtelenek voltak a fény kibocsátására. Egy akváriumba helyezte el őket, ahogy a genetikailag ép fénylő baktériumokat is. Mint kiderült a ragadozó állatok valóban a fényeseket részesítették előnyben, így a biolumineszencia elősegítette, hogy könnyebben férkőzzenek a gazdatestbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik