Tudomány

Véd a hasmenéstől egy baktérium

A hátránya csak az, hogy egyúttal gyomorfekélyt okoz.

A H. pyroli baktériumnak aktív szerepe van a hasmenéses betegségekkel szembeni védelemben, állítja Dani Cohen vezető szerző, a Tel Aviv-i Egyetem munkatársa a Clinical Infectious Diseases című szaklapban megjelent tanulmányban.

A baktérium jelenléte jóval több emberben mutatható ki, mint ahánynál tüneteket, gyomorfekélyt okoz, amellyel emeli a gyomorrák kialakulásának kockázat.

A kutatók mintegy hatszáz izraeli katonát vontak be vizsgálatukba, akiknek egyharmadát hasmenéses panaszokkal kezelték. A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a H. pyroli baktériummal élő katonák körében 60 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy a Shigella baktériumok által okozott hasmenéses tünetek felbukkanjanak, és E. coli baktérium fertőzése miatti hasmenés is ritkábban fordult elő náluk.

A H. pyroli baktériummal való fertőzöttség befolyásolja a gyomor savasságát, márpedig a savasabb gyomorban nehezebben telepednek meg a szóban forgó, hasmenéses betegségeket okozó baktériumok – magyarázta Cohen. Mint hozzátette, a védekezésben szerepet játszhat az is, hogy a krónikus fertőzés miatt az immunrendszer erőteljesebben reagál a többi baktériumra is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik