Tudomány

Úszó minikamera az emberi testben

A Tel Aviv-i Egyetem tudósai mikroszkopikus távirányítású kamerájukkal daganatokat és elváltozásokat keresnének az emberi szervezetben.

Létrehozták az első olyan minikamerát, amely az ember szervezetben képes úszkálni, hogy felmérje egészségünk állapotát. Jelentették be a Tel Aviv-i Egyetem kutatói.

Dr. Gabor Kosa és kutatócsapata a Biomedical Microdevices folyóiratban ismertette legújabb találmányukat, melyet MRI-vel, mágneses rezonanciás képalkotó eljárással vezérelnének kívülről.

A kapszula réz tekercs és rugalmas polimer kombinációja. A szerkezet farka mágneses mező létrehozásával hajtja meg a minikamerát. Ahogy változtatja a szerkezet üzemeltetője a farok mozgását, tehát a mágneses mezőt, úgy tudja irányítani a szerkezetet.

A legtöbb mágneses és fémes tulajdonságú anyag zavarja az MRI-t, és elhomályosítja a képet. A réz azonban csak egy kis folt formájában teszi ezt, így alkalmas a minikamera fő anyagának.

Az új eljárás az endoszkópokat válthatja le, mely lényegében egy hosszú csőként vezet fel kamerát a testbe. A rendszer legkönnyebben és legbiztosabban eddig az emésztőrendszert járja körül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik