Tudomány

Magyar találmánnyal előzhetik meg a trombózist

A készülékkel már otthon is megállapítható a vérzékenység, és változtatható ez alapján a gyógyszerek adagolása.

A kifejlesztett műszer segítségével a ma már népbetegségnek számító trombózison átesett, véralvadást gátló gyógyszeres kezelésre szoruló betegeknek nem kell heti vagy havi rendszerességgel laboratóriumi vérvételre menniük, hanem a háziorvosnál – a későbbiekben pedig már otthon is – megállapítható majd a gyógyszer adagolásához szükséges, a vérzékenységet jelző, úgynevezett INR-szint.

A Diagon cég igazgatója szerint az egyéves fejlesztés eredményeként létrejött szabadalom nemcsak egyszerűbb és kényelmesebb ellenőrzést, hanem jóval gyorsabb és olcsóbb eljárást ígér a jelenleg rendelkezésre álló technológiáknál.

A véralvadást gátló gyógyszerek pontos adagolása rendkívül fontos a trombózisos betegek kezelésében – magyarázta az igazgató, emlékeztetve arra, hogy a helytelen adagolás újabb vérrögképződéshez vagy pedig – túladagolás esetén – vérzékenységhez vezethet.

A pontos gyógyszerbeállítás elengedhetetlenül fontos a kezelés, illetve a gyógyulás érdekében, és a cég által kifejlesztett készülék, illetve az annak segítségével végzett teszt meglehetős biztonsággal ezt segíti elő.

Az ilyen jellegű vizsgálatok jelenleg kórházi, illetve orvosi laboratóriumokban történnek, ami számos esetben a beteg többszöri utazását teszi szükségessé.

A jövőben a találmánnyal a szükséges vizsgálatot a családi orvosnál is el lehet végezni, a háziorvosi rendelőben azonnal eredményhez jutnak, és ehhez igazítják a szükséges gyógyszeres kezelést.

A gyors vizsgálati eljárás lehetősége bizonyos esetekben a kockázatokat is jelentősen csökkentheti.

A készüléket szerdán a Düsseldorfban tartott Medica kiállításon mutatták be. Most következik a hazai, a magyarországi engedélyeztetés.

Első körben a házi orvosi és az alapellátásban szeretnék bevezetni a készüléket. Az orvosi bevezetést a későbbiekben követheti az otthoni alkalmazás, az orvosi ellenőrzést, illetve konzultációt azonban ez sem nélkülözheti.

Az engedélyezési folyamat mintegy három hónapot vehet igénybe, majd megkezdődhet a sorozatgyártásra való felkészülés. Az igazgató úgy ítélte meg, hogy a tesztkészülék a jövőben a trombózis megelőzésében is segíthet.

A hazai bevezetés mellett a külföldi piac jelentős érdeklődésére számít. A düsseldorfi bemutatkozás ennek elősegítését célozta.

Ami pedig a várható otthoni árat illeti, mindenki számára megfizethető árfekvésre törekszenek. Ez vonatkozik magára az alapkészülékre, illetve a rendszeres teszthez szükséges kiegészítő berendezésre is. Ez utóbbi egy doboz cigaretta áránál bizonyosan olcsóbb lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik