Tudomány

Kimutatható a vérből az Alzheimer-kór

Finn kutatók szerint egyszerű vérvizsgálattal meg lehet állapítani, kik azok az idős emberek, akiket enyhébb fokú szellemi leépülés sújt, és kik azok, akiknél kifejlődik az Alzheimer-kór.

Egy kisebb létszámú vizsgálatban a szakemberek kiderítették, hogy a vér bizonyos sejtjeit fel lehet használni arra, hogy kimutassák a szellemi leépülés (demencia) korai stádiumát.

Finn kutatók 143 enyhe fokú szellemi hanyatlásban szenvedőt, 37 Alzheimer-kórost és 46 egészséges embert teszteltek. 31 hónap alatt az enyhe demenciában szenvedők közül 52 embernél fejlődött ki az Alzheimer-kór. Utóbbiak vérének kémiai összetételében változások álltak be, ami az agyban bekövetkezett változást jelzi – írták a szakemberek a Translational Psychiatry című szaklapban közzétett tanulmányukban.

A kutatók kifejlesztenek egy olyan másik vérvizsgálati módszert is, amely az Alzheimer korai jeleit lesz képes kimutatni még az előtt, hogy memóriaproblémák lépnének fel a pácienseknél – olvasható a The Daily Telegraph brit napilap online kiadásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik