Tudomány

Agyvideó a női orgazmusról

24.hu
24.hu

2011. 11. 18. 08:45

Elkészítették a világ első animációs filmjét, mely bemutatja: hogyan jut a csúcsra a női elme.

Korábban a témában:

Korábban már bemutattunk orgazmus közben felvett MRI – mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készített – felvételt, de ez csak egyetlen pillanatot tett láthatóvá. A gyönyör elérésének útját és magát a csúcsot folyamatában nem érzékeltette.

Éppen ezért a theVisualIMD cég animátorai a Rutgers Egyetem felvételeit felhasználva látványos tudományos ismeretterjesztő filmet készítették arról, mely agyterületek aktivizálódnak egy hölgy fejében, amikor orgazmust él át.

A különböző színek az aktivitás eltérő szintjét fejezik ki. Amikor az agyterületek vörösből fehérre, illetve sárgából fehérre váltanak, akkor azon a jelölt részeken magasabb szintű agytevékenység folyik.

És hogy miként zajlik a női agyban egy gyönyörrel végződő szexuális aktus?

A nemi szervek felől idegsejtek jeleket továbbítanak a szenzoros kéregbe, ahonnan ezek a jelek gyorsan továbbterjednek a limbikus rendszerbe. A limbikus rendszer kapcsolódik az érzelmek átéléséhez, a viselkedés szabályozásához és a hosszú távú memóriához. Ezután a kisagy és a frontális kéreg aktivizálódik, az orgazmus alatt pedig úgy tűnik, mintha az egész agyat átszőné az idegsejtek kommunikációja, majd az aktivitás hirtelen visszaesik.

Barry Komisaruk a Rutgers Egyetem kutatója reméli, az animáció segít megmagyarázni, miért nehezebb a nők számára elérni az orgazmust.

Komisaruk korábban a méhnyak, hüvely és csikló ingerlésével kiváltott orgamzusokat hasonlította össze MRI-felvételek alapján. Kiderült, az agy más-más területei aktivizálódnak, amikor a nők a csiklójukat vagy a belső nemi szerveiket ingerlik. A hüvelyi orgazmus közben nem ugyanazt az érzést élik át a nők, mint amikor a csiklójukat stimulálják.

Az agytudós arra is fényt derített, hogy a nők mellbimbójának érzékenysége a nemi szervek által ingerelt agyterületekhez köthető. Ez a jelenség magyarázná azt a különös – sokak által lehetetlennek tartott – érzékenységet, amikor egyes nők csak a mellük simogatása által kiváltott gyönyörről számolnak be.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

MISSION, TX - JUNE 12: A boy and father from Honduras are taken into custody by U.S. Border Patrol agents near the U.S.-Mexico Border on June 12, 2018 near Mission, Texas. The asylum seekers were then sent to a U.S. Customs and Border Protection (CBP) processing center for possible separation. U.S. border authorities are executing the Trump administration's "zero tolerance" policy towards undocumented immigrants. U.S. Attorney General Jeff Sessions also said that domestic and gang violence in immigrants' country of origin would no longer qualify them for political asylum status.   John Moore/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.