Tudomány

Agyvideó a női orgazmusról

Elkészítették a világ első animációs filmjét, mely bemutatja: hogyan jut a csúcsra a női elme.

Korábban már bemutattunk orgazmus közben felvett MRI – mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készített – felvételt, de ez csak egyetlen pillanatot tett láthatóvá. A gyönyör elérésének útját és magát a csúcsot folyamatában nem érzékeltette.

Éppen ezért a theVisualIMD cég animátorai a Rutgers Egyetem felvételeit felhasználva látványos tudományos ismeretterjesztő filmet készítették arról, mely agyterületek aktivizálódnak egy hölgy fejében, amikor orgazmust él át.

A különböző színek az aktivitás eltérő szintjét fejezik ki. Amikor az agyterületek vörösből fehérre, illetve sárgából fehérre váltanak, akkor azon a jelölt részeken magasabb szintű agytevékenység folyik.

És hogy miként zajlik a női agyban egy gyönyörrel végződő szexuális aktus?

A nemi szervek felől idegsejtek jeleket továbbítanak a szenzoros kéregbe, ahonnan ezek a jelek gyorsan továbbterjednek a limbikus rendszerbe. A limbikus rendszer kapcsolódik az érzelmek átéléséhez, a viselkedés szabályozásához és a hosszú távú memóriához. Ezután a kisagy és a frontális kéreg aktivizálódik, az orgazmus alatt pedig úgy tűnik, mintha az egész agyat átszőné az idegsejtek kommunikációja, majd az aktivitás hirtelen visszaesik.

Barry Komisaruk a Rutgers Egyetem kutatója reméli, az animáció segít megmagyarázni, miért nehezebb a nők számára elérni az orgazmust.

Komisaruk korábban a méhnyak, hüvely és csikló ingerlésével kiváltott orgamzusokat hasonlította össze MRI-felvételek alapján. Kiderült, az agy más-más területei aktivizálódnak, amikor a nők a csiklójukat vagy a belső nemi szerveiket ingerlik. A hüvelyi orgazmus közben nem ugyanazt az érzést élik át a nők, mint amikor a csiklójukat stimulálják.

Az agytudós arra is fényt derített, hogy a nők mellbimbójának érzékenysége a nemi szervek által ingerelt agyterületekhez köthető. Ez a jelenség magyarázná azt a különös – sokak által lehetetlennek tartott – érzékenységet, amikor egyes nők csak a mellük simogatása által kiváltott gyönyörről számolnak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik