Tudomány

Veszélyesen olvadnak a gleccserek Kínában

Végzetes hatás van az ázsiai gleccserekre a klímaváltozás. Az egyik gleccser hossza például 1980 és 2001 között több mint 1500 méterrel lett rövidebb.

A pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatói jelentős hőmérsékletnövekedésről és a gleccserek drámai zsugorodásáról számolnak be az Environmental Research Letters című szaklapban.

A Himalájában lévő Pengcsü-medence 999 gleccsere 1970 és 2001 között összesen 131 négyzetkilométert veszített területéből. A Gangrigabu-hegységben lévő Jalkong-gleccser hossza például 1980 és 2001 között több mint 1500 méterrel lett rövidebb.

A kutatók ezzel párhuzamosan a gleccsertavak növekedését észlelték.

“A gleccserek elvesztését elsősorban a hőmérsékletnövekedés okozza, különösen a magas régiókban” – mondta el Li Cung-hszing, a tanulmány egyik szerzője. Az összesen 111 kutatóállomás 77 százalékán mértek 1961 és 2008 között hőmérsékletnövekedést.

14 négyezer méter feletti állomáson ebben az időintervallumban évente átlagosan 1,73 Celsius-fokos hőmérsékletnövekedést mértek.

“Ezek a változások nem csak a környezetet érintik, hatásuk sokkal komolyabb. A gleccserek ezernyi ökoszisztéma szerves részét képezik, és fontos szerepet játszanak a lakosság ellátásában.

A felgyorsult gleccserolvadás áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezethetnek, természetes élettereket tehet tönkre, emellett kárt okoz a turizmus és a gazdasági fejlődés szempontjából.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik