Tudomány

Összemennek az élőlények a klímaváltozástól

A növények és az állatok egyre kisebbek lesznek a melegebb idő és a vízhiány következtében - közölték hétfőn megjelent tanulmányukban szingapúri kutatók.

David Bickford, a Szingapúri Nemzeti Egyetem munkatársa fosszíliákról készített feljegyzésekből és több tucat korábbi tanulmányból származó adatokat elemzett.

Ebből az derült ki, hogy számos növényfaj és olyan állatok, mint a bogarak, pókok, hangyák, méhek és kabócák zsugorodtak az idő teltével, és méretük fogyása kapcsolatba hozható az éghajlatváltozással.

Egy korábbi kísérletet felidézve a kutatók emlékeztettek arra, hogy egy növény hajtásai és gyümölcse 3-17 százalékkal kisebb az átlaghőmérséklet minden egy Celsius-fokos emelkedésével.

Az átlaghőmérséklet minden egyes Celsius-foknyi emelkedése a tengerekben élő gerinctelen állatok méretét 0,5-4 százalékkal csökkenti, a halakét pedig 6-22 százalékkal.

“A kisebb egyedek túlélése javulhat a melegebb hőmérsékletnél, az utódok száma visszaeshet a szárazabb környezetben, mindez együttesen kisebb átlagmérethez vezet” – írta Bickford a Nature Climate Change című szakfolyóiratban.

A kutató úgy véli, hogy az élelmi lánc egyes tagjainak méretcsökkenése hosszabb távon komoly változást okozhat az ökoszisztémában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik