Tudomány

Kannibalizmuson kaptak egy jegesmedvét

Sokkoló képeket készített egy fotóriporter az Északi-sarkon egy fajtársát falatozó jegesmedvéről.

Jenny Ross a Svaldbard szigetcsoporthoz közeli jéggel borított vízfelületről Olgastretetnél készített felvételeket, amikor egy “vacsorázó” felnőtt jegesmedvére lett figyelmes.

A jegesmedvék általában fókákra vadásznak vagy valamilyen más forrásból próbálják előteremteni a “mindennapi betevőt”, azonban ez a medve nem mindennapi módon a saját fajtája ellen fordult, és egy kölyök jegesmedvét gyilkolt meg, majd lakmározott belőle.

A jegesmedvék életmódját kutató biológusok szerint a jegesmedvék kannibalizmusáért a fogyatkozó életterület tehetővé felelőssé. A jegesmedvék szinte csapdába esnek a partokon, a jégtáblákon, mivel szó szerint olvad talpuk alatt az Északi-sark. Nyáron hosszú ideig kell elviselniük az életet eleség nélkül, ahhoz, hogy felboruljon természetes táplálkozási ciklusuk.

A helyzetüket csak nehezíti, hogy az Északi-sark Kanada felőli oldalán grizzly medvék vándorolnak életterületükre, és eleszik előlük a zsákmányállatokat. A jegesmedvéknek délre költözve viszont alig van esélyük táplálékot szerezni.

A kannibalizmuson tetten ért felnőtt medve ugyanúgy vadászta le ifjabb fajtársát, ahogy azt más zsákmányállatával teszi, erősen megharapta a fejét. Jenny Ross és csapata a területen egy másik elpusztult medvét is talált, valószínűleg az elfogyasztott fiatal állat anyja lehetett.

A biológusok felvetették annak a lehetőségét, hogy alternatív élelmiszerforrást keressenek az éhező medvék számára. Különböző tanulmányok foglalkoznak azzal, mennyi az esélye a jegesmedve populációk fennmaradásának a klímaváltozás időszaka alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik