Tudomány

Grizzlyk kontra jegesmedvék

A grizzlyk meg fogják enni a jegesmedvék eledelét, ez pedig a jégtáblákhoz szokott medvék kipusztulását okozhatja.

A két medvefajta a Föld éghajlatának melegedése miatt egyre közelebb kerül egymáshoz. A grizzlyk északabbra kalandoznak, mivel visszahúzódik az örök jég birodalma, a jegesmedvék viszont délebbre, mert nehezebb megszerezniük táplálékukat. Hagyományos fókavadászatukhoz jégtáblák is kellenek, azokból viszont az olvadás okán egyre kevesebb van.

Csakhogy a jegesmedvék állkapcsának izomzata nem ideális erejű, fogazatuk meg nem optimális méretű a grizzlyk étrendjéhez, mely zömmel növényekből áll – állítják a California Egyetem tudósai.

A természetben ugyan előfordul a két medvefaj közötti párosodás, de az így kapott hibridek – “groral medvék” – sokszor életképtelenek, szaporodásra pedig alkalmatlanok.

A jegesmedvék viszonylag “nemrégen”, csak 500-800 ezer évvel ezelőtt “fehérítették ki” magukat barnából: a barnamedvéktől származnak. Az önváltoztatás oka a jégkorszakhoz alkalmazkodás volt, amit – tudósok szerint – a jegesmedvék csodás gyorsasággal vittek végbe. A vészharangkongatók szerint most viszont hasonlóan gyorsan eltűnhetnek az élővilágból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik