Tudomány

Hosszútávúszó jegesmedve

A jegesmedvék élőhelyének pusztulását jelzi, hogy egy medvének több mint félezer kilométert kell úsznia ahhoz, hogy új vadászterületet találjon.

A jegesmedvéknek nem hagy alább a kitartása, a maguk módján küzdenek az éghajlatváltozás ellen, akár több száz kilométert is képesek úszni, csak hogy új élőhelyre bukkanjanak.

Az Egyesült Államok sarkvidékkel foglalkozó biológusai egy medve úszási teljesítményét mérték, és megdöbbenve tapasztalták, hogy olyasmire képesek ezek az állatok, amire eddig nem volt példa egyik szárazföldön élő emlősnél sem. Egy medve 232 órás – több mint kilencnapos – útja alatt 687 km-t tett meg a 2-6 Celsius-fok meleg Beaufort-tengerben.

A biológusok szerint csodálatos, hogy a jegesmedvék ilyen hosszú ideig ilyen hideg vízben tartózkodjanak. A medvék úszási szokásait csak a közelmúltban kezdték figyelni, s ez volt az első alkalom, hogy egy nőstény utazását GPS-szel követték. Az állat azért vállakozott a hosszú útra, mert gyűrűs fókákkal teli új vadászterületet keresett.

1995 előtt a tengeri jég még hosszabban húzodott nyaranként a kontinentális talapzat felett a Beaufort-tengeren. A klímaváltozás miatt azonban csökkent a felszíni jégtakaró, így a medvéknek is hosszabb távot kell megtenniük ahhoz, hogy szárazföldre tehessék tappancsaikat.

AJÁNLOTT LINKEK:

Bővebben a jegesmedve kitartó útjáról (BBC News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik