Tudomány

A jegesmedvék utolsó esélye

Vajon vissza lehet fogni az üvegházgázok kibocsátását annyira, hogy megmeneküljenek a jegesmedvék?

Drasztikusan csökken a jegesmedvék életterülete a klímaváltozás miatt. Az északi-sarkvidéki jégtakaró ugyanis felolvadna az “állatok alól”, ha a jelenlegi számítások szerint folytatódik a felmelegedés.

A Nature című tudományos folyóiratban megjelent cikk szerint ha 450 ppm-es – milliomod térfogatrész – szinten stabilizálódna a légköri szén-dioxid-koncentráció, a jegesmedve-populációk valószínűleg még fennmaradnának.

Ehhez azonban az üvegházgáz-kibocsátás emelkedő irányzatának drasztikus letörésére lenne szükség. Az északi-sarkvidéki jégborítás 2007 nyarán érte el eddigi minimumát, azóta némi regenerálódás figyelhető meg.

Egyes kutatók szerint az olvadás trendje mára visszafordíthatatlanná vált, a jelenlegi eredmények azonban épp ennek ellenkezőjéről tanúskodnak.

Egy másik tanulmány szerint, ha a globális felmelegedés a jelenlegi ütemben folytatódik is, egy Kanada északi szigetvilága és Grönland között húzódó jégnyelv a helyi szelek és áramlatok miatt évtizedekig megmaradhat, így az ott élő jegesmedvék fennmaradására is van esély.

AJÁNLOTT LINK:

A jegesmedvék reménye – angolul (Nature)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik