Tudomány

Megszólaltatták az Australopithecust

3-4 millió évvel ezelőtt élt ősünk az Australopithecus afarensis hangképző szerveit rekonstruálta egy holland szakember.

Őseink csontjain található nyomokból vissza lehet következtetni hangképző szerveik felépítéseire. Így tett Bart de Boer kutató is, amikor felépítette műanyagból az Australopithecusok hangképző szerveinek modelljét. A szerkezeten átáramló levegő segítségével végre meghallhatjuk, milyen is lehetett a több millió évvel ezelőtt élt emberős hangja.

A nem emberszabású főemlősök még légzsákkal rendelkeztek, amely a patkó alakú nyelvcsonthoz kapcsolódott. A modern embernek nincs sem légzsákja, sem a nyelvcsonthoz kapcsolódó hyoid bulla nevű szerve. Az Australopthicus afarensis testfelépítéséből arra lehet következtetni, hogy mind hyoid bullája és légzsákja is megvolt, így a mai csimpánzokhoz hasonlóan hangokat hallatott.

A légzsákok úgy működnek, mint a basszusdobok, alacsony frekvenciákat gerjesztettek, melyek egybeolvaszthatták a magánhangzókat. Az Australopithecusok emiatt csak olyan egyszerű hangsorok kiejtésére lehettek képesek, mint például a “tan”és a “ten”.

A magánhangzók hasonlóan hangozhattak szájából, mint az angol “ugly” [magyarul kiejtve nagyjából: agli] ‘csúnya’ jelentésű angol szó első hangja. És mivel d-vel egyszerűbben ejthették ki, így őseink előbb mondhatták a “da” szótagot, mint az “agh”-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik