Tudomány

Ekkora a világ legnagyobb rovarja

71 grammot nyom. Akkora, hogy egy sárgarépát is simán elrágcsál.

Fotó: Mark Moffett

A rendkívüli élőlényt Mark Moffett természetbúvár – a rovartan Indiana Jones-ja – fedezte fel az új-zélandi Kis Barrier szigeten. A megtalálás után a hátborzongató rovart sárgarépával etette, mielőtt új otthont találtak neki.

A Deinacrida heteracantha fajhoz tartozó rovar a weták családjába tartozik, melyek Új-Zélandon honosak. Fizikai ismertetőjelükhöz tartozik, hogy tücsökszerűek, röpképtelenek, erős állkapcsaik vannak és közülük kerülnek ki a Föld legnagyobb ízeltlábú élőlényei (nagyjából tenyérnyi nagyságúak). Jelenleg 11 óriás weta faj ismert a világon.

A Deinacrida heteracantha első példányát 1838-ban találták meg, és még Hemideina gigantea néven írták le. A Moffet által azonosított példány 85 mm-es hosszával és 71 grammos súlyával a valaha ismert legnehezebb felnőtt rovar bolygónkon.

Megtalálója szerint barátságos lény, egyáltalán nem bántja az embert. A The Telegraphnak adott interjújában kifejtette, az ízeltlábút csak mértékkel etették meg répával, mivel egy veszélyeztetett faj egyede és ragadozó, nem akartak emésztési zavarokat okozni nála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik