Tudomány

Húszmillió éves egy bogár

Élő kövületként még ma is létezik az Irtis folyó közelében egy miocén korból származó bogár.

Kartasevóban 1966-ban egy vízibogár miocén korban fennmaradt, hozzávetőleg 15-34 millió éves maradványait találták meg. A leletet azóta a moszkvai Orosz Tudományos Akadémia Paleontológiai Intézete őrzi.

Cseh, angol és természetesen orosz kutatók most rámutattak, hogy a részletekben gazdag lelet egy napjainkban is élő bogárfaj ősi jelenlétéről tudósít.

A Helophorus sibiricus – vésett csíbor-féle – fajt 151 éve írta le Victor Mocsulszkij orosz entomológus egy Bajkál-tónál begyűjtött példány alapján. A bogár sekély állóvizekben él, gyakran olyan füves mélyedésekben, amelyeket az olvadó hólé időszakosan elönt. Elterjedt Eurázsia északi részén, de Alaszkában is előfordul.

Fotó: Martin Fikáček

 

A fosszília annyira épen megmaradt, hogy azonosításával nem volt gond. Torának háti részén tisztán kivehető a domború mintázat, amelyet részletesen összevethettek a ma élő fajokéval.

Hogy miként vészelte át a bogár a Föld szélsőséges éghajlatváltozásait az elmúlt húszmillió évben? Ez a kérdés még a mai napig tisztázatlan. A Helophorus sibiricus jelenleg a legrégebbi vízibogárfaj, ami él a Földön.

(A kis kép egy rokon fajt a Helophorus aquaticust ábrázolja.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik