Tudomány

Húszmillió éves egy bogár

24.hu
24.hu

2011. 10. 26. 11:01

Élő kövületként még ma is létezik az Irtis folyó közelében egy miocén korból származó bogár.

Korábban a témában:

Kartasevóban 1966-ban egy vízibogár miocén korban fennmaradt, hozzávetőleg 15-34 millió éves maradványait találták meg. A leletet azóta a moszkvai Orosz Tudományos Akadémia Paleontológiai Intézete őrzi.

Cseh, angol és természetesen orosz kutatók most rámutattak, hogy a részletekben gazdag lelet egy napjainkban is élő bogárfaj ősi jelenlétéről tudósít.

A Helophorus sibiricus – vésett csíbor-féle – fajt 151 éve írta le Victor Mocsulszkij orosz entomológus egy Bajkál-tónál begyűjtött példány alapján. A bogár sekély állóvizekben él, gyakran olyan füves mélyedésekben, amelyeket az olvadó hólé időszakosan elönt. Elterjedt Eurázsia északi részén, de Alaszkában is előfordul.

húszmillió éves bogár (bogár)

Fotó: Martin Fikáček

 

A fosszília annyira épen megmaradt, hogy azonosításával nem volt gond. Torának háti részén tisztán kivehető a domború mintázat, amelyet részletesen összevethettek a ma élő fajokéval.

Hogy miként vészelte át a bogár a Föld szélsőséges éghajlatváltozásait az elmúlt húszmillió évben? Ez a kérdés még a mai napig tisztázatlan. A Helophorus sibiricus jelenleg a legrégebbi vízibogárfaj, ami él a Földön.

(A kis kép egy rokon fajt a Helophorus aquaticust ábrázolja.)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.