Tudomány

Szerenádoznak a süket ezerlábúak

Hallószervük ugyan nincsen, mégis "dalaikkal" próbálják elcsábítani szívük hölgyét.

Az ezerlábúak egyik csoportja, a gömbsoklábúak összegömbölyödik, ha veszélyt észlel. Kemény páncéljuk így biztos védelmet nyújt a ragadozók ellen.

A párzásnál azonban a hímnek meggyűlik a baja az összegömbölyödött nősténnyel. Thomas Wesener, a Bonni Zoológiai Kutatóintézet biológusa és kollégái a Naturwissenschaften című folyóiratban írták le, hogyan győzik meg a hím gömbsoklábúak partnerüket a védekező póz feladásáról.

Az állatok zajt keltenek azáltal, hogy utolsó pár lábukat a páncéljukhoz dörzsölik. A keletkező hangok a szöcskék által keltetthez hasonlóak. Amennyiben a hím eltalálja a megfelelő hangsort, a nőstény kigömbölyödik a védekező pózból.

Hallani hallószerv híján nem hallja a dalt, de mivel a hím közvetlenül a közelében zendít rá, érzi a keletkező rezgéseket.

A kilenc vizsgált gömbsoklábú fajnál a dallam mintája egyértelműen különbözött egymástól, tehát ugyanazon faj ezerlábúi találnak így egymásra találnak.

 

HARMINC ÉVES EZERLÁBÚ HANGOK EGY ELFELEDETT LÁDÁBAN

A most megjelent tanulmány Ulrich Haacker német zoológus munkájára támaszkodik, aki már 1972-ben Dél-Afrikába utazott gömbsoklábúak megfigyelése céljából.

Hangfelvételekkel, csaknem 80 tartósított ezerlábúval és egy kutatási naplóval tért vissza Németországba. Mindez azonban több mint harminc évig pihent egy láda mélyén, Haacker ugyanis röviddel visszatérése után meghalt leukémiában.

Néhány évvel ezelőtt Thomas Wesener kézhez kapta a tartósított ízeltlábúakat és a dokumentumokat. Haacker egykori tanítványa, Stefan Fuchs őrizte meg a ládát, és ő lett figyelmes Wesener újonnan felfedezett madagaszkári gömbsoklábúakról publikált cikkére.

Így végül kiértékelésre kerülhetett a hetvenes években gyűjtött anyag a siket ezerlábúak szerelmes dalairól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik