Tudomány

Menthetetlen az orosz Mars-szonda

Az orosz űrkutatási hivatal gyakorlatilag lemondott a hónap elején Föld körüli pályán ragadt Fobosz-Grunt szonda megmentéséről.

Vitalij Davidov, a Roszkoszmosz igazgatóhelyettese közölte, miután nem sikerült kapcsolatot teremteni az űreszközzel, szinte nincs remény a misszió megvalósítására.

A Fobosz-Grunt űrszondát november 9-én indították el egy Zenit hordozórakétával, de a szerkezet Föld körüli pályára állva nem válaszolt az irányító központ parancsaira, és nem sikerült beindítani hajtóműveit sem.

Az eredeti tervek szerint az orosz űrszondának a Mars nagyobbik holdjára, a Phobosra kellett volna eljutnia, hogy onnan talajmintákat hozzon, és ott tudományos kísérleteket végezzen. A program körülbelül 5 milliárd rubelbe, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintba került.

A szakértő elmondta, hogy a jelenlegi számítások szerint a 13 és fél tonnás szerkezet december végétől februárig maradhat Föld körüli pályán.

Ezt követően lezuhan a Földre, a becsapódás helyét viszont csupán egy nappal annak bekövetkezte előtt lehet majd meghatározni. Hozzátette: az sem mindegy, hogy miképpen tér vissza a légkörbe a szonda, amelyen 7 és fél tonna – a korábbi jelentések alapján 10 tonna – mérgező üzemanyag van.

Ha felrobban, akkor más lesz a helyzet, de más lesz akkor is, ha csupán darabjaira hull szét az űreszköz.

A sikertelen Mars-küldetést követően az orosz űrkutatási hivatalnál most az vizsgálják, hogy miképpen tereljék át a kutatásokat a Föld útitársának, a Holdnak a megfigyelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik