Tudomány

Küzdelem a Mars-szondáért: a NASA még nem adja fel

A NASA amerikai és az ESA európai űrügynökség felajánlotta gyakorlati segítségét a Fobosz-Grunt Mars-szonda felkutatásához.

A vörös bolygó felé, illetve annak nagyobbik holdjára, a Phobosra talajminta gyűjtése céljából indított űreszköz Föld körüli pályán ragadt, nem indult el a bolygóközi térbe, és Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatal szakemberei nem tudnak kapcsolatba lépni vele.

Az orosz űrkutatók azt nyilatkozták, hogy gyakorlatilag csődöt mondott a vállalkozás.

Kedden Washingtonban a NASA egyik illetékese közölte, hogy a Roszkoszmosszal és az európai űrügynökséggel karöltve kísérletet tesznek, hogy felleljék és ellenőrzés alá vonják a szondát.

Ebben jelentős szerepet játszhat a németországi Darmstadtban létesített ESA-műholdkövető állomás, amely az eredeti tervek szerint a Mars felé tartó útja során kísérte volna figyelemmel az űreszközt. A darmstadti űrközpont egyik illetékese jelezte: a szonda elvesztése miatt teljes mértékben módosítani kell az alapprogramot.

Egy orosz szakértő elmondta: a jelenlegi számítások szerint a 13 és fél tonnás szerkezet december végétől februárig maradhat Föld körüli pályán. Ezt követően visszahull bolygónkra, a becsapódás helyét viszont csupán egy nappal annak bekövetkezte előtt lehet majd meghatározni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik