Tudomány

Januárban csapódhat be az orosz Mars-szonda

Decemberig próbálkozhatnak az oroszok, hogy felvegyék a kapcsolatot a Fobosz-Grunt űrszondával.

Az orosz Fobosz-Grunt űrszondát november 8-án indították el a Mars nagyobbik holdjára a Phoboszra. Céljai között szerepet a mintavétel és a LIFE tudományos kísérlet, melynek keretében igazolhatták volna a tudósok a Pánspermia elméletét.

A szonda vezérlése fölötti irányítást még november 8-án vesztették el az orosz űrszakértők, és a szerkezet Föld körüli pályán ragadt a kínai Jinghuo-1 szondával együtt.

A NASA és az ESA felajánlotta a segítségét az oroszoknak, akik napok óta kétségbeesetten próbálják felvenni a kapcsolatot a Fobosz-Grunt vezérlőművével. Ha sikerülne újra irányítást szerezni a szonda fölött egy véges időn belül, akkor a misszió megmenthető lenne, állítja a kaliforniai Moffet Field Mars Intézet egyik kutatója.

Az űrszonda jelenleg fokozatosan veszít magasságából a Föld körül, és ha nem tudnak vele kapcsolatba lépni a Roszkozmosz orosz űrkutatási hivatal legújabb közleménye alapján januárban lépne be, majd égne el a légkörben.

A visszatérés pontos dátumát nem tudják megbecsülni. A zuhanás már most aggályokat vet fel, mivel az űrszonda körüli üzemanyagtartályokban tíz tonna mérgező anyag található (aszimmetrikus dimetilhidrazin és nitrogén tetraoxid).

Független szakértők szerint az üzemanyagtartályok nem feltétlenül élnék túl a zuhanást, lakott területre esésük esélye pedig nagyon kicsi.

Michael Listner New Hampshire-i űrpolitikai szakértő szerint: ha a mérgező üzemanyagok mégis elérnék a talajt, Oroszország lenne a felelős az okozott károkért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik