Tudomány

Ecstasyból vérrákgyógyszer?

Életmentő szerré alakítják ausztrál kutatók az egyik legismertebb partydrogot.

Az MDMA – metiléndioximetamfetamin – hatóanyagú legismertebb partydrog az ectasy. Általában “kedves figurákat ábrázoló” tabletták formájában terjesztik illegálisan. Intenzív érzelmi hatást okoz, és elég kevés, akár egy-két tabletta lenyelése is halálos lehet.

Orvosi használatát még nem nagyon vetették fel, napjainkig kábítószerként tartották számon, és még sohasem volt forgalomban, mint terápiás gyógyszer. Az 1970-es és a korai 1980-as években eufóriakiváltó képességét már vizsgálták, gyógyszerként való alkalmazása mégis csak az utóbbi években merült fel.

Elsősorban a Parkinson-kór tüneteinek enyhítése érdekében kísérleteztek a Nyugat-Ausztrál Egyetemen az MDMA-val, amikor Matthew Piggott professzor és csapata a Birminghami Egyetem kutatóival együttműködve felismerték: az ecstasy hatással lehet a vérrákra.

Ugyan bizarrul hangzik az ecstasys kemoterápia, a tudósok szerint mégsem kell megijedni tőle. Az ectasy mérgező a rákos sejtvonalakra, ha sikerülne eltávolítani a drog pszichoaktív hatásaiért felelős összetevőit, akkor alkalmazható lenne gyógyszerként. Tehát az MDMA-ból fejlesztett anyag csak a rákos sejteket mérgezné, az elmére semmilyen hatással nem lenne.

A gyógyszer-ectasyval egyelőre csak sejtvonalakon kísérleteznek, majd a laboratóriumi állatkísérletek szakasza következik, ha ez is sikeres, akkor kezdődhet a belőle kifejlesztett szer klinikai kipróbálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik