Tudomány

Óriás aszteroida közelít a Földhöz

A 396 méter széles kisbolygó közelebb jár ma éjfél körül a Földhöz, mint a Hold.

Fotó: MTI

Ma, november 8-án érkezik a Föld közelébe a 2005 YU55 földsúroló kisbolygó. A számítások alapján 1976 óta nem járt Földhöz ilyen közel egy ekkora méretű aszteroida sem, még sincs ok a pánikra az égitest biztonságos távolságban – 325 ezer kilométerre – halad el a bolygó mellett. (Ez a táv 0,85 Föld-Hold távolságnak felel meg.)

Animáció az égitest mozgásáról: (forrás: NASA)

Az aszteroidának bolygónkra nem lesz semmilyen kimutatható gravitációs hatása. Ez azt jelenti, nem okoz árapály jelenséget, és a tektonikus lemezek sem kezdenek el jobban mozgolódni, mint egy átlagos napon. (Nem emelkedik a földrengésveszély kockázata.)

A nagyjából egy repülőgép hordozónak megfelelő méretű objektum közel gömb alakú, útja speciális távcsövekkel egészen csütörtökig követhető lesz.

A NASA felkészült a 2005 YU55 érkezésére. Már napok óta folyamatosan nyomon követik az égitest mozgását. November 7-én pedig egy szenzációs fényképet adtak ki a közeledő objektumról:

Fotó: NASA

Az aszteroida legközelebb a Földhöz magyar idő szerint november 9-én 0:28 perckor jár. Korábbi becslések alapján 11 magnitúdós fényerősséggel látható majd az égbolton, tehát egy jobb csillagászati távcsővel, nagy tapasztalattal és alapos odafigyeléssel éjfél körül esélyünk lehet megpillantani.

Az előrejelzések szerint a 2020-as évek végére várható a következő legalább ennyire közeli és ekkora földsúroló égitest érkezése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik