Tudomány

Filmet készített a NASA a földsúroló aszteroidáról

A napokban a Föld közelében járó kisbolygóról szenzációs felvételeket hozott nyilvánosságra az Amerikai Űrhivatal.

A 2005 YU55 „égi szikla” megfigyelését az amerikai csillagászok a kaliforniai Pasadenában a Goldstone radarral végezték. November 7-én sikerült a legjobb adatokat gyűjteni a kisbolygóról. Ezek a legnagyobb felbontású képek, amelyeket egy Föld-közeli aszteroidával valaha radarokkal készítettek.

Hat kép rögzítéséhez a radarnak húsz percnyi adatgyűjtésére volt szükség. Ez akkor történt meg, amikor az égitest 1,38 millió km-re tartózkodott a Földtől. A végeredmény egy pixelenként négy méter felbontású rövidfilm lett.

A radar nagyobb részletességgel mutatja be a 2005 YU55-öt, mint ahogy azt egyébként csillagászati távcsövekkel láthatták volna. Lance Benner a megfigyeléseket koordináló kutatásvezető szerint az animáció számos – csillagászati értelemben – rejtélyes szerkezetet mutat a kisbolygó felszínén, amit még nem tudnak megmagyarázni. A felfedezés így is elég hihetetlen és váratlan, pedig eddig a radar csak az égitest felületének a felét mutatta meg.

A NASA jelentése szerint az aszteroida nem járt november 9-én éjfél után közelebb a Földhöz 324 600 km-nél. A pontos számítások alapján 325 088 kilométeres távolságban tartózkodott, de még a Föld-Hold távolságon belül. A kisbolygónak semmilyen gravitációs hatása nem volt a Földre. 1976 óta nem került ilyen közel aszteroida bolygónkhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik