Tudomány

Megúsztuk a „Föld-súroló” aszteroidát

Picivel távolabb haladt el a Föld mellett, mint ahogy a szakemberek kiszámolták, de így is közelebb volt, mint a Hold.

Három évtizede nem „súrolta” a Földet olyan nagy aszteroida, mint a szerda hajnalban bolygónk közelében elszáguldott 2005 YU55 katalógusjelű kisbolygó. Az aszteroida, amelyet 2005. december 28-án fedezték fel, 400 méteres, akkora, mint egy repülőgép-anyahajó. Ha becsapódott volna, könnyedén elpusztított volna egy nagyvárost is, de az emberi civilizációra nem jelentett volna veszélyt.

Az aszteroida rendszeresen visszatér a Föld közelébe, de az idei találkozáskor került az elmúlt 200 év során a legkisebb távolságra. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakemberei előzőleg úgy számolták, hogy a kisbolygó 324 600 kilométerre közelíti meg a Földet, ám végül ennél valamivel nagyobb, 325 088 kilométeres távolságban haladt el bolygónk mellett, közép-európai idő szerint szerdán 0 óra 28 perckor. Közelebb volt a Földhöz, mint a Hold, ez utóbbi ugyanis 384 633 kilométeres távolságban kering bolygónk körül.

A professzionális és amatőr csillagászok világszerte készültek a ritka jelenség megfigyelésére, hiszen hasonló méretű égi objektum legutóbb 1976-ban közelítette ennyire meg a Földet, a következőre pedig 2028-ig kell várni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik