Tudomány

Véget ért a “hamis” Mars-utazás

Ötszázhúsz nap után sikerrel befejeződött pénteken Moszkvában a Mars-500 földi kísérleti expedíció.

A vörös bolygóra utazást imitáló kísérlet kezdetén, 2010. július 3-án lepecsételt, és most, mintegy másfél év után felnyitott fémajtón keresztül hat mosolygós “Mars-utazó” lépett ki. A feladatot a rájuk váró szakemberek szerint várakozáson felül teljesítették.

A nemzetközi expedícióban három orosz szakember vett részt. Alekszej Szityev vezette a kísérletet, a misszió orvosa Szuhrob Kamolov volt és kutatóűrhajósként velük tartott Alekszandr Szmolenszkij. A legénységben a francia Romain Charles fedélzeti mérnökként dolgozott, az olasz Diego Urbina és a kínai Vang Jüe szintén kutatási feladatokat látott el.

Az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Intézetében létrehozott kísérleti körülmények között a hat vállalkozó három szakaszban hajtotta végre az imitált repülést.

240 napig tartott a Földről a Marsra utazás, majd 30 napot tartózkodtak az űrkutatók a vörös bolygón, és újabb 240 nap alatt “tértek vissza” bolygónkra. A hosszú idő alatt az “űrhajó” legénysége több mint 100 tudományos kísérletet hajtott végre.

A Mars-űrhajó egy olyan különleges orvosi-műszaki egység volt, amelyben a lehető leghitelesebben kísérelték meg előidézni azokat a körülményeket, amelyek egy igazi Mars-expedíciónál várhatnak az űrhajósokra, a súlytalanság és a sugárzás kivételével.

A kapcsolatot a külvilággal csupán a Központi Repülésirányítással tarthatták. A központ teljes mértékben imitálni tudta a Marsra repülést, még a késlekedő rádiójeleket is.

A nagyszabású vállalkozásról a benne résztvevő Európai Űrkutatási Ügynökség és az orosz partner, a Roszkozmosz is elismerően nyilatkozott. Az utóbbi repülési programjainak vezetője bejelentette, hogy a Nemzetközi Űrállomáson a Mars-500 expedícióhoz hasonló kísérletet szeretnének végrehajtani néhány év múlva.

Film a “landolásról”: (forrás: ESA)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik