Tudomány

Mégse mennek mikrobák a Mars holdjára?

A tervekkel ellentétben nem indult el a Mars felé, hanem Föld körüli pályán maradt a Fobosz-Grunt (Fobosz-Talaj) orosz űrszonda.

Vlagyimir Popovkin elmondta, hogy a szonda ugyan levált a Zenit hordozórakétáról is Föld körüli pályára állt, de saját hajtóművének meghibásodása miatt nem indult el a Mars felé.

Popovkin szerint az orosz szakembereknek még három napjuk van arra, hogy megpróbálják beindítani a szonda hajtóművét – s ezzel útnak indítani a Fobosz-Gruntot a vörös bolygó felé -, mielőtt lemerülnének a szonda elemei.

A Fobosz-Gruntnak az a feladata, hogy talajmintákat hozzon a Földre a Mars kísérő holdjáról a Foboszról, s vizsgálatokat végezzen a vörös bolygóról és az azt kísérő égitestről.

A mostanit megelőző orosz űrszondát 1996-ban lőtték fel, de sikertelenül járt. A Mars-96 nem jutott ki a bolygóközi térbe a hajtómű meghibásodása miatt.

Az oroszországi Bajkonur űrkikötőben november 8-án 21 óra után lőtték fel a Fobos-Grunt orosz “űrszondát”, melynek eredeti célja a Mars második holdján, a Phoboszon való landolás, mintavétel, majd visszatérés.

A szerkezet mikroszkopikus élőlényeket szállít oda és vissza a Pánspermia elméletének bizonyítására. Az évek óta készülő expedíció keretében a Fobosz-Grunt 2014-ben térne vissza a Földre, és várhatóan 2012 őszén éri el a Mars térségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik