Tudomány

Rekordot állítottak fel az álmarsutazók

Az 520 napos szimulált Mars-utazáson lévő űrhajósok vasárnap megdöntötték "a világűrben való tartózkodás eddigi rekordját".

“A világűrben való tartózkodás eddigi rekordját”, Valerij Poljakov űrhajós állította fel 1994-1995-ben, még a Mir űrállomáson, 438 nappal.

Valójában most sem dőlt meg: a Mars-utazás – Mars500 – résztvevői az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Kutatóintézetének kertjében felállított makettben vannak, a súlytalanságtól eltekintve teljesen olyan körülmények között, mint egy űrhajóban.

“Megjárták a vörös bolygót”, és már javában “hazafelé tartanak”. A kísérlet két jóval rövidebb hasonló “utazás” után tavaly június 3-án kezdődött, és november 5-én kell “megérkezniük”.

A szimulált nemzetközi Mars-expedíció parancsnoka az orosz Alekszej Szityev, az orvos Szuhrob Kamolov, és orosz a három kutató egyike is, Alekszandr Szmolejevszkij. A fedélzeti mérnök a francia Roman Charles, a tudományos munkát az olasz Diego Urbina és a kínai Vang Jüe (Wang Yue) végzi.

KI VOLT ÉS MIT CSINÁLT POLJAKOV?

Poljakov hosszú útján beható kutatásokat végzett az űr-orvostan, a fiziológia és a lélektan terén.

Munkája alapján dolgozták ki az űrhajósok számára a fizikumuk őrzését szolgáló gyakorlatokat a különféle edzőgépeken, és egyebek mellett az ugyanezt a célt szolgáló, súlyokkal ellátott “Pingvin” ruhát és az űrhajósok étkezésének számos részletét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik