A naponta legalább három adag kávét ivó nők között 20 százalékkal kisebbnek bizonyult egy lassan növekvő bőrrák, a bazálsejtes karcinóma kockázata, mint azoknál, akik nem kávéztak.
A férfiaknál ez az eltérés 9 százalék volt – közölték előadásukban a Harvard Egyetem orvosi karának kutatói, akik eredményeiket egy Bostonban megrendezett nemzetközi rákkutatási konferencián hétfőn ismertették.
Fengju Song, a kutatás résztvevője szerint minden apró étrendi változás jelentős hatással bírhat, mert az Egyesült Államokban évente csaknem egymillió új esetet diagnosztizálnak ebből a ráktípusból. “Tanulmányunk azt jelzi, hogy a kávéfogyasztás segíthet a bazálsejtes karcinóma megelőzésében” – tette hozzá a kutató.
A tanulmányhoz egy nagyszabású követéses felmérés adatait elemezték, amelyben 1984 júniusa és 2008 júniusa között 72 921 nővér vett részt.
A bazálsejtes karcinóma volt a leggyakrabban diagnosztizált bőrráktípus a csoportban, összesen 22 786 esetet találtak.
A kávéfogyasztás és más bőrráktípusok között nem találtak a fentihez hasonló összefüggést, korábbi tanulmányok azonban azt mutatták, hogy a kávét ivók körében ritkábban fordul elő mell-, méh-, prosztata- és vastagbélrák.
A védőhatást csak a koffeint tartalmazó kávé fogyasztói között észlelték, a koffeinmentes kávét ivók körében nem tapasztalták.