Tudomány

Ígéretes a tüdőrák elleni vakcina

Sikeres a tüdőrák ellen kemoterápiás oltás korai klinikai próbája.

A The Lancet Oncology rákkutatásra specializálódott lapban számoltak be arról rákkutatók 148 beteg vizsgálata után, hogy hatékony a tüdőrák ellen Strassbourgban kifejlesztett vakcina.

A szer a TG4010 nevet viseli, módosított pox vírust tartalmaz, amely távoli rokona a himlő kórokozójának.

A klinikai tesztelésen nem-kissejtes tüdőráktól szenvedő páciensek vettek részt, akik hagyományos kemoterápiás kezelés részeként kapták meg a vírust, mint immunterápiát.

Hat hónappal később az oltást kapott betegek egy részének állapota stabilizálódott. A betegek 43%-nál progressziómentes túlélést tapasztaltak. Közülük 35%-uknál alkalmaztak hagyományos kemoterápiát is.

Az átlagos túlélési idő kimutathatóan nőtt. Míg a hagyományos kemoterápián átesett betegeknél 10,3 hónapra tevődött, a beoltott betegeknél 10,7 hónapra.

NEM-KISSEJTES TÜDŐRÁK

A nem-kissejtes tüdőrákok csoportján belül újabb három típus létezik, amelyek a mikroszkópos szövettani vonásokon kívül a kiindulási helyük és viselkedésük tekintetében is különböznek egymástól.

Laphámrák férfiaknál a leggyakoribb. A főhörgők hámjából indul ki. Nem terjed olyan gyorsan, mint a tüdőrákok más típusai.

Adenokarcinóma jóval ritkább, rendszerint a tüdők perifériáján, azok széli részében keletkezik, és gyakran egy már lezajlott gyulladás nyomán visszamaradt hegek mellett alakul ki.

Az adenokarcinómákat a kisebb hörgők hámbélésében helyet foglaló nyáktermelő sejtekből származtatják. Nőkben és nem dohányzók körében a tüdőráknak ez a típusa fordul elő leggyakrabban, és újabban nő a gyakorisága.

Nagysejtes tüdőrák gyors növekedésű, agresszív daganat, amely – nevének megfelelően – nagy, rendellenes küllemű sejtekből áll.

A tüdőrák ezen típusa is többnyire a tüdőállomány perifériás, a szélek felé eső területéről indul ki. A nagysejtes tüdőrák a tüdődaganatok körülbelül 10-20%-át alkotja. (forrás: daganatok.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik