Tudomány

Enyhíti a krónikus fáradtságot egy rákgyógyszer

Csodába illő gyógyulásokkal bizonyították norvég kutatók, hogy létezik megoldás a krónikus fáradtság ellen.

A krónikus fáradtság szindróma – rövidítve CFS – hosszan tartó, súlyos és korlátozottsággal járó fáradtságot jelent. Testi és lelki okai teljesen ismeretlenek, a betegek már ébredéskor súlyos kimerültséget élnek át, ami egész nap tart.

A krónikus fáradtságot eddig a fizikai erőnlét javításával, pszichoterápiákkal, valamint antidepresszánsokkal kezelték.Egy új kutatás bebizonyította, hogy a betegség egy rákgyógyszer a Rituximab beadása után is enyhül.

Norvég kutatók 15 betegen próbálták ki a Rituximab hatásait. A Rituximab egy antilimfóma gyógyszer, egyfajta mesterséges antitest, mely csökkenti a szervezetben az úgynevezett B-sejtek számát.

Ma már nemcsak a rák ellen vetik be, hanem például szervátültetésnél kilökődés gátlásra, valamint olyan autoimmun betegségek gyógyítására, mint a reumatoid artritisz.

A norvég kísérletben részt vett 15 páciens a szertől csodás módon 3-8 hónap alatt annyira jól lett, hogy végül munkába tudott állni.

Persze az még mindig rejtély, hogy miért gyógyíthatja egy rákgyógyszer a krónikus fáradtságot. A kutatók az okokat abban látják, hogy a szindrómát egy egerekben izolált leukémia vírus az XMRV válthatja ki.

A leukémia vírus negatív hatásai még nem bizonyítottak, mivel az XRMV-vel folytatott kutatások eredményeit a múlt hónapban visszavonták a vizsgált minták szennyezettsége miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik