Tudomány

Autizmust okoz a kisbabáknál az antidepresszáns

A terhesség alatt szedett antidepresszáns és a születendő gyereknél a későbbiekben jelentkező autizmus között kapcsolat állhat fenn.

Mississippi Egyetem Orvosi Központjának munkatársai állatkísérletben patkányoknak megszületésük időpontja körül citalopram hatóanyagot, egy szelektív szerotonin-visszavételt gátló szert (SSRI-t) adtak a vizsgálatban. Az így felnövekvő kölykök új helyzetekben különösen erős félénkséget mutattak, és nem játszottak együtt társaikkal.

A tudósok ebből megállapították, hogy születésnél az agy megfelelő fejlődéséhez kiegyensúlyozott szerotoninszintre – nem túl magasra és nem túl alacsonyra – van szükség.

Korábbi tanulmányok is utaltak már arra, hogy a szerotonin ingerületátvivő anyag fontos szerepet játszik a még formálódó magzati agy érési folyamatában.

A kutatócsoport a patkánykísérletekben úgy találta, hogy a nőstény állatok viselkedése nem változott a szer hatására, ám a hím rágcsálók igen félénkké és társaságkerülővé váltak. A tanulmányt részletesen hétfőn ismertették az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik